Blog

Велики успех наших младих истраживача

Истраживачки тим, који је формиран од четворо истраживача из наше Лабораторије, у саставу: Катарина Стојановић, Марија Ковачевић, Вук Радојичић и Марија Симић учествовао је у пројекту „Програм формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама (НИО) у Републици Србији“, подржаном од стране Иновационог инкубатора Хемијског факултета у Београду, Научно-технолошког парка Нови Сад и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Са својом идејом и предлогом пројекта под називом „Lab Aid“ млади истраживачи Лабораторије за физичку хемију освојили су прво место на такмичењу у Научно-технолошком парку Нови Сад одржаном 25 и 26. маја и друго место на такмичењу које је одржано 1. јуна на Хемијском факултету, Универзитета у Београду.

Одржана радионица пројекта „Пити или не пити?“

Ученици прве и друге године из СШ „Свети Сава“ и СТШ „Михајло Пупин“, из Београда,  заједно са својим професорима, били су 17. маја 2024. гости Лабораторије за физичку хемију. Том приликом су учествовали у пројекту популаризације науке „Пити или не пити?“ који је подржан од стране Центра за промоцију науке и Института „Винча“. Руководилац пројекта др Данка Аћимовић, заједно са својим сарадницима са пројекта, организовала је радионице у којима су ученици активно учествовали и стекли нова знања из области хемије. Ово је трећи пројекат овог типа који се реализује у Лабораторији за физичку хемију и на тај начин се наставља традиција популаризације науке међу ученицима средњих и основних школа.

Ученици из Сарајева у посети Институту Винча

Више од 50 ученика другог и четвртог разреда из Треће гимназије у Сарајеву, заједно са својим професорима, били су 1. марта 2024. гости Института Винча. Том приликом обишли су и Лабораторију за физичку хемију и имали прилику да се упознају са делом мултидисциплинарниx истраживања која се у њој реализују. Овом посетом наставља се традиција популаризације науке међу младима у којој сарадници Лабораторије редовно узимају учешћа.

Деда Мраз у ЛФХ

И овог децембра, Лабораторију за физичку хемију је посетио Деда Мраз и поделио слатке пакетиће деци наших запослених. Том приликом деца су опет могла да уживају у забавним интерактивним хемијским експериментима које је изводио Ведран Миланковић уз асистенцију Маријане Јанић. У организацији „Новогодишње чаролије“ учествовало је више сарадника Лабораторије а највећи допринос су дали др Снежана Брковић, др Ивана Перовић, др Мина Сеовић, Јелена Георгијевић, Милена Пијовић и Стефан Митровић.

Амбасадор НР Кине посетио Лабораторију за физичку хемију

Приликом посете Институту Винча, његова ексцеленција Ли Минг и група истраживача из Пекинга са њиховим домаћинима из Института Винча посетили су Лабораторију за физичку хемију. Током сусрета и обиласка Лабораторије, наши истраживачи су гостима представили своја истраживања и пројекте који се тренутно реализују а вођени су и разговори о могућностима будуће заједничке сарадње, посебно у области одрживе енергије.

9. Конференција младих хемичара Србије

Традиционално, велики број младих истраживача из ЛФХ сваке године учествује на конференцији Младих Хемичара Србије и презентује своје најновије резултате из области хемијских наука. Конференција  је ове године одржана 4. новембра на Природно математичком факултету у Новом Саду.

Посета представника Пекиншке академије наука и технологије

Делегација Пекиншке академије наука и технологије, у организацији Центра за промоцију науке, посетила је Лабораторију за физичку хемију 24. октобра 2023. Циљ посете је успостављање сарадње између две научне институције пре свега у контексту актуелног позива за суфинансирање стратешких истраживачко-развојних пројеката између Републике Србије и Народне републике Кине. Том приликом су др Ивана Перовић и др Сања Живковић, заједно са колегама из више истраживачких група, представиле гостима из Кине неке од могућности за сарадњу које Лабораторија може да понуди.

Посета ученика из Лесковца

Више од 70 ученика из Средње медицинске школе из Лесковца, заједно са својим професорима, били су 27. марта 2023. гости Лабораторије за физичку хемију. Након уводног обраћања руководиоца Лабораторије, ученици су посетили неколико истраживачких група у оквиру Лабораторије за физичку хемију и Лабораторије за молекуларну биологију и ендокринологију и  том приликом имали могућност да се упознају са делом мултидисциплинарниx истраживања којe се реализују у оквиру Института Винча. Овом посетом наставља се традиција популаризације науке међу младима у којој сарадници обе Лабораторије редовно учествују.

Новогодишња чаролија за малишане

У оквиру Лабораторије за физичку хемију, 23.12.2022., одржана је манифестација „Новогодишња чаролија“ за децу наших сарадника. Том приликом деца су могла да уживају у забавним интерактивним физичкохемијским експериментима а након тога да се друже са Деда Мразом уз поделу слатких пакетића. У организацији „Новогодишње чаролије“ учествовало је више сарадника Лабораторије а највећи допринос су дали др Снежана Брковић, др Ивана Перовић и Стефан Митровић, док су малишане кроз чаробни свет хемије водили Ведран Миланковић и Невена Арсенијевић.

9. СИМПОЗИЈУМ Хемија и заштита животне средине „ENVIROCHEM2023”

Са задовољством објављујемо да ће се 9. Симпозијум Хемија и заштита животне средине ENVIROCHEM2023 одржати у Кладову од 4. до 7. јуна 2023. године. Сарадници ЛФХ су и овога пута ангажовани у организационом, научном и извршном одбору симпозијума. За више информација посетите envirochem.rs.

Сарадник ЛФХ 050 на листи Универзитета Станфорд најбољих научника

Др Бојан Јанковић је укључен на Станфордову листу која обухвата научнике сврстане у 2 % најбољих светских научника за резултате остварене у целокупној каријери као и за резултате остваренеу 2020. и 2021. години.

Посета Институту за физику у Загребу

др Милош Момчиловић и др Јелена Петровић посетили су Институт за физику у Загребу у периоду од 5. до 9. децембра 2022. године и кроз заједнички експериментални рад наставили вишегодишњу сарадњу са Групом за плазмена и ласерска примењена истраживања којом руководи др Никша Крстуловић. Том приликом, синтетисани су узорци наночестица и танких филмова који ће се даље окарактерисати у Институту Винча. Резултати заједничких истраживања биће објављени у међународном часопису и представљени кроз саопштења на научним конференцијама.